Pappa är sjuk

Pappa är sjukPappa är sjuk


Sommaren 2012 skrev jag det första utkastet till boken Pappa är sjuk. Allt jag samlat på mig under åren dessförinnan behövde få ett utlopp. Efter en tid påbörjade jag samarbetet med min syster Elisabet Gregersen, som efter hand arbetade fram de underbara bilder som nu illustrerar vår bok. Så småningom, efter många turer hemma hos varandra, med korrigerade eller nya versioner av både text och bild, kände vi oss mogna att skicka iväg vårt manus till förlag.


Det här var en bok vi velat läsa och samtala kring med barnen under vår egen tid nära sjukdom och sorg.


Hösten 2016 tackade Idus förslag ja till vårt manus och i mars 2017 kunde vi hålla den nytryckta bilderboken i vår hand!


I september fick vi dessutom den glädjande nyheten att boken beviljats kulturstöd från Kulturrådet, vilket bland annat innebär att alla huvudbibliotek kommer få boken!


Boken finns för närvarande att låna på de här biblioteken: libris.kb.se


Vill du köpa boken kan du göra det här:

idusforlag.se

adlibris.se

bokus.se

Baksidestext


Pappa är sjuk.

Han har en sjukdom i huvudet.

Då fungerar inte hjärnan som den ska.

Och då fungerar inte kroppen som den ska.


Men i början är pappa ganska som vanligt.


Pappa är sjuk är ett barns okomplicerade berättelse om hur det kan vara att leva i en familj där en av de vuxna blir svårt sjuk och dör. Boken är en möjlig väg in till samtal med barn om svåra ämnen som sjukdom, död, saknad och sorg.Utdrag ur Btj:s lektörsomdöme


"Med lätt hand och ett direkt tilltal till läsaren berättar Sofia Gregersen om en pappas svåra sjukdom och bortgång. Det här är ett svårt ämne, men författaren lyckas mycket väl med att röra vid det svåra och smärtsamma och göra det gripbart. (...) Perspektivet är hos barnet, i förskoleåldern. Alla svaren kan inte boken ge, till exempel var man tar vägen när man är död? Till Gud? Eller till landet Kakao? Författaren fastslår att man i alla fall finns lite i alla dem som man tyckte om. Gott så. Illustrationerna av Elisabet Gregersen ger ett bra stöd till texten. (...) Penndragen är återhållsamma, men kan stundtals flöda ut i akvarell och ger bra resonans åt textens tankar och funderingar. Boken Pappa är sjuk ger ett bra stöd och utgångspunkt för existentiella samtal med de yngre barnen. Helhetsbetyg: 5."  Ulf Malmqvist.