Proserpin

Proserpin


Under 2021 kommer Proserpin ut, en bilderbok där jag står för både text och bild. Den bygger på den förskräckliga myten där Proserpin rövas bort av Pluto, underjordens gud. (Några kanske är mer bekanta med den grekiska varianten, om Persefone och Hades.) Boken ges ut på mitt eget förlag.


Under 2021 är jag även regissör för operagruppen Figaro, som just nu arbetar för att sätta upp operan Proserpin våren 2022. Så mitt huvud är fyllt av denna romerska saga! 


Just nu pågår en Kickstarter-kampanj som du gärna får stötta och därigenom förköpa en bok och kanske även en tygkasse med tryck från bokens framsida!

LITE MER OM PROSERPIN


Jag står i startgroparna till att publicera och ge ut bilderboken Proserpin. Det är jag själv som står för text och illustration. Texten är en tolkning av den romerska myten om hur årstiderna blev till, om vårgudinnan Proserpin som blir bortrövad av dödsguden Pluto. Några kanske är mer bekant med den grekiska varianten där det istället är Persefone som är huvudperson.


Proserpin är dotter till Ceres, växtlighetens gudinna, och Jupiter, den högsta guden av alla. Dödsguden Pluto upptäcker henne och bestämmer sig för att ta henne till hustru. När Proserpin vägrar bär han henne till sitt rike mot hennes vilja. Ceres blir förtvivlad och låter allt som växer på jorden vissna. Jupiter försöker ordna upp allt och beordrar Pluto att släppa Proserpin. Men på vägen upp till jorden äter Proserpin av dödsrikets mat och tvingas därför bli kvar. Jupiter förhandlar för att behålla fred mellan gudarna och lösningen blir att Proserpin får bo halva året på jorden och halva året i dödsriket. När hon är i dödsriket vissnar jorden och det är höst och vinter, men när hon stiger upp på jorden börjar det växa igen och blir vår.


Det här är en historia om gudar, makt och kärlek, glädje och sorg. Den kan läsas precis som en vanlig saga, men förhoppningsvis kan den även öppna upp för samtal om vår egen värld och tid och kvinnors rättigheter.


Jag ger ut boken på mitt eget förlag och jag använder tryckeriet Baltic Print i Litauen för tryckningen. Min första upplaga kommer bli på 500 exemplar. Jag har tidigare både skrivit och illustrerat flera barnböcker, både på mitt eget förlag och på Idus förlag.

Proserpin blir en bok i ungefär A4-storlek. Inlagan är 32 sidor på 200-gramspapper med sidenfinish. Hela boken har heluppslagsillustrationer med många färger och detaljer. Omslaget blir blanklaminerat med guldfolierad titel, allt för att få till en gudomligt fin bok!


Jag upptäckte först myten om Persefone, alltså Proserpins grekiska motsvarighet, i min sena tonårstid när jag läste en liten diktsamling med Persefones brev, av Lotta Ohlsson. Den blev mycket omtyckt och välbläddrad. När det för ett par år sedan blev dags att välja ny opera i Operagruppen Figaro, där jag medverkar sedan 1996, så föll valet på den svenska operan Proserpin från 1781, av J.M.Krauss och J.H.Kellgren. Jag och min man tog på oss uppgiften att bearbeta och regissera föreställningen, och kommer även sjunga rollerna som Ceres och Jupiter. I det intensiva arbetet med operan, djupdykningen ner i denna förskräckliga berättelse, föddes idén till att även göra en bilderbok. Pandemin satte stopp för de ursprungliga tidsplanerna för operan, men förhoppningsvis kommer vi kunna ha föreställningar 2022, och då kommer min bilderbok redan finnas i handeln, det känns oerhört roligt!


Produktionskostnaden för första upplagan av boken är ungefär 20000kr. Jag hoppas naturligtvis komma upp i den summan här, men har satt ett lägre mål för att känna mig mer säker på att nå dit. (Tryckning kommer ske oavsett hur mycket som samlas in här på kickstarter). Skulle insamlingen generera mer än vad produktionen kostar så går det till fraktkostnader, marknadsföring, produktion av merchandise och eventuellt tilltryck av upplagan.


Vill du vara med och stötta utgivningen av den här boken? Det skulle betyda väldigt mycket för mig!


Klicka här för att komma till kampanjen!