Böcker
Här nedan finns kortare presentationer av de olika böcker jag varit med och gett ut, både på Gregersen förlag och Idus förlag. Det har blivit 8 böcker som jag är författare till och hittills 14 böcker som jag illustrerat. Och fler är på gång!
Maila till butik@sofiagregersen.se om du vill köpa en bok. Frakt tillkommer med 50kr, jag levererar inom Sverige, förskottsbetalning med swish. De flesta böcker finns även via de vanliga nätbokhandlarna som adlibris och bokus.
Priser:
Barnböcker 100 kr/st
En fågel en tanke 200 kr/st
Upptäck vilka som somnat bakom boken sidor! En hund, en björn och… Ja, vem är det som har somnat på sista sidan? Följ med på upptäcksfärd och säg godnatt till djuren som somnat både ute och inne! Låt barnet själv bläddra och se vad som döljer sig på nästa sida. På sista uppslaget väntar en överraskning! En färgglad pekbok med tjocka sidor där barnet kan vara med och undersöka och upptäcka boken och det som finns på sidorna, däribland sig själv! Spegel på sista uppslaget.
Utgivningsdatum 15 januari 2025
Upptäck vilka som gömt sig bakom bokens sidor! En katt, en groda och… Ja, vem är det som dyker upp bakom sista dörren? Följ med på upptäcksfärd och hälsa på djuren som gömt sig både ute och inne! Låt barnet själv bläddra och se vad som döljer sig på nästa sida. På sista uppslaget väntar en överraskning! En färgglad pekbok med tjocka sidor där barnet kan vara med och undersöka och upptäcka boken och det som finns på sidorna, däribland sig själv! Spegel på sista uppslaget.
Naturen är full av liv att upptäcka! Med tydliga och färgglada illustrationer kan de yngsta barnen bekanta sig med några av Sveriges vilda djur och deras spår! Min lilla djurbok är en pekbok med bilder och namn på tio vilda djur i Sverige. En perfekt bok för små barn som är nyfikna på vad som finns i skogarna omkring dem! Konstnär och illustratör Sofia Gregersen har valt ut och målat några av alla de vilda djur som finns att hitta i Sverige. En del är väldigt vanliga, andra visar sig sällan, en del är små är små och andra är riktigt stora. Boken har tjocka, laminerade sidor som tål att bläddras i av de minsta händerna och kan tas med på utflykten. Kanske kan ni få syn på någon av djuren på skogspromenaden?
HITTENALLEN
Mira och hennes morfar hittar en nalle på en bänk i parken. Vad ska de göra? Nallen får bo hemma hos morfar medan de letar efter nallens ägare. Men Mira är inte helt säker på att hon vill hitta ägaren, hittenallen är ju så söt. Hon kanske kan få behålla nallen istället?
När får en egentligen ta något som inte är ens eget? Och när måste en lära sig släppa taget om något eller någon som står en nära? När blir en hittenalle ens egen nalle?
Text av Johanna Hildebrand, illustrationer av mig.
PROSERPIN
I en tid för länge sedan lever den unga gudinnan Proserpin lyckligt i underbar grönska och växande skönhet. Men djupt nere i underjorden härskar dödsguden Pluto, som bestämt sig för att ta Proserpin till fånga.
Boken bygger på den romerska mytologins historia om Proserpin och om hur årstiderna kom till.
En bilderbok med helsidesillustrationer i färg, fyllda av fantasi och förskräckligheter, mörker och ljus, hopp och förtvivlan.
Naturen är full av liv att upptäcka och utforska! Med tydliga och färgglada illustrationer kan de yngsta barnen bekanta sig med några av Sveriges alla spännande insekter!
Min lilla insektsbok är en pekbok med bilder och namn på nio insekter i Sverige. En perfekt bok för små barn som är nyfikna på vad som finns i naturen omkring dem! En del insekter är väldigt vanliga, andra har underliga namn, eller spännande utseende. Boken har tjocka, laminerade sidor som tål att bläddras i av de minsta händerna och kan tas med på utflykten. Kanske kan ni få syn på någon av insekterna i trädgården, på skogspromenaden eller på förskolan?
Naturen är full av liv att upptäcka och utforska! Med tydliga och färgglada illustrationer kan de yngsta barnen bekanta sig med några av Sveriges vanligaste fåglar!
Min lilla fågelbok är en färgglad pekbok med bilder och namn på nio fågelarter i Sverige. En perfekt bok för små barn som är nyfikna på vad som finns i naturen omkring dem!
En del av fåglarna ser man ofta, en del är skygga, några är färgsprakande och andra mer diskreta. Boken har tjocka, laminerade sidor som tål att bläddras i av de minsta händerna och kan tas med på utflykten. Kanske kan ni få syn på någon av fåglarna i trädgården, på promenaden eller på förskolan?
Första utgåvan, annat omslag, annan ordning på bilderna, i övrigt lika som andra (nuvarande) utgåvan.
En fågel en tanke är en konstbok som gärna kan ligga framme på vardagsrumsbordet för att bläddra i då och då. En stillsam bok med många akvarellfåglar och korta små texter, minnen, funderingar och dikter.
Kantarellkungen är en lättläst kapitelbok med många färgillustrationer, som riktar sig till lågstadieåldern ungefär. Den är skriven av Jeanette Palm, illustrerad av mig och ges ut på Idus förlag.
Elmer och farfar ska gå på guldjakt i skogen. Men utflykten blir inte riktigt vad Elmer har väntat sig. Det är väldigt lätt att gå vilse och i skogen finns läskiga djur. Vad ska han göra när farfar försvinner bland alla höga träd?
Kantarellkungen är en mysig berättelse som bjuder på en fin skildring av den svenska skogen och även av relationen mellan en farfar och hans barnbarn, där farfar på ett fint sätt förmedlar sin kunskap till Elmer.
DE RÖDA BÄREN
Pappa tänker att nätet över vinbärsbusken ska hindra trastarna från att kalasa på bären. De härliga röda bären som både han och jag tycker så mycket om.
Men vad händer om en trast trasslar in sig i nätet? Vad är viktigast, bären eller trastarna?
De röda bären är en bilderbok skriven av Kristina Murray Brodin och illustrerad av mig, utgiven på Idus förlag 2019.
När Elmers farfar får ont i hjärtat förändras det mysiga besöket till farligt allvar. Ambulansen kommer och Elmer är både orolig och rädd.
När det är dags att hälsa på farfar på sjukhuset vill Elmer plötsligt inte följa med. Han blir en fegis.
Ska Elmer komma över sin oro för farfar och sin rädsla för sjukhuset och våga hälsa på honom till slut?
Hösthjärta är en kapitelbok för lågstadieåldern, skriven av Jeanette Palm, illustrerad av mig och utgiven på Idus förlag 2020.
HÄXVRÅLET
I Alvas klassrum flyger det omkring en liten häxa. Häxan ska egentligen hänga i påskriset, men hon flyger hellre
omkring på sin kvast. Alva tycker att häxan är fin, men också väldigt busig. Och ännu värre blir det när Alva
får skulden för det som häxan ställer till med. Häxan måste stoppas! Men Alva upptäcker att det är lättare sagt än gjort …
Häxvrålet är en kort, lättläst bok som är lämplig för nybörjarläsare, men passar också perfekt för högläsning. Boken är illustrerad med fina och detaljrika bilder i klara färger. Handlingen utspelar sig bland påskris och påskägg, perfekt läsning inför påsklovet.
"(...) Det här är en fyndig och fartfylld påskberättelse som även belyser hur det känns att bli orättvis anklagad. Illustrationerna harmonierar med berättelsen och är färgglada, uttrycksfulla och påskmysiga. Tekniken är intressant – bilderna för tankarna till lek med klippdockor: Personerna och föremålen har skuggor som om de vore gjorda av pappkartong och ställda framför bakgrunden. En kul påskhistoria!" Publiceras i BTJ-häftet nr 6, 2019. Lektör Mia Mårtensson.
Författare: Ewa Christina Johansson Bild: Sofia Gregersen.
ÄVENTYRET MED HAVSSULAN
Hösten 2018 kom Äventyret med Havssulan ut på Idus förlag. Den är skriven av Inger och Ellinor Hansson och illustrerad av mig.
Boken är en kapitelbok som riktar sig till barn i ålder 7-11 och handlar om ett segeläventyr, att få vara den man är och vänskap.
TIX & TAX, FLÖRTEN
Åsa-Caroline Salomonsson har skrivit manus till denna kapitelbok som jag har illustrerat! Den gavs ut på Idus förlag våren 2018. Det är en bok som på ett enkelt sätt tar upp ämnet tics hos barn, invävt i en fin historia om vänskap.
PAPPA ÄR SJUK
Sommaren 2012 skrev jag det första utkastet till boken Pappa är sjuk. Allt jag samlat på mig under åren dessförinnan behövde få ett utlopp. Efter en tid påbörjade jag samarbetet med min syster Elisabet Gregersen, som efter hand arbetade fram de underbara bilder som nu illustrerar vår bok. Så småningom, efter många turer hemma hos varandra, med korrigerade eller nya versioner av både text och bild, kände vi oss mogna att skicka iväg vårt manus till förlag.
Det här var en bok vi velat läsa och samtala kring med barnen under vår egen tid nära sjukdom och sorg.
Hösten 2016 tackade Idus förslag ja till vårt manus och i mars 2017 kunde vi hålla den nytryckta bilderboken i vår hand!
I september fick vi dessutom den glädjande nyheten att boken beviljats kulturstöd från Kulturrådet, vilket bland annat innebär att alla huvudbibliotek kommer få boken!
Pappa är sjuk.
Han har en sjukdom i huvudet.
Då fungerar inte hjärnan som den ska.
Och då fungerar inte kroppen som den ska.
Men i början är pappa ganska som vanligt.
Pappa är sjuk är ett barns okomplicerade berättelse om hur det kan vara att leva i en familj där en av de vuxna blir svårt sjuk och dör. Boken är en möjlig väg in till samtal med barn om svåra ämnen som sjukdom, död, saknad och sorg.
"Med lätt hand och ett direkt tilltal till läsaren berättar Sofia Gregersen om en pappas svåra sjukdom och bortgång. Det här är ett svårt ämne, men författaren lyckas mycket väl med att röra vid det svåra och smärtsamma och göra det gripbart. (...) Perspektivet är hos barnet, i förskoleåldern. Alla svaren kan inte boken ge, till exempel var man tar vägen när man är död? Till Gud? Eller till landet Kakao? Författaren fastslår att man i alla fall finns lite i alla dem som man tyckte om. Gott så. Illustrationerna av Elisabet Gregersen ger ett bra stöd till texten. (...) Penndragen är återhållsamma, men kan stundtals flöda ut i akvarell och ger bra resonans åt textens tankar och funderingar. Boken Pappa är sjuk ger ett bra stöd och utgångspunkt för existentiella samtal med de yngre barnen. Helhetsbetyg: 5."
Utdrag ur lektörsomdöme Btj, Ulf Malmqvist.